Koekkoekstraat

Hieronder vindt u informatie over de geschiedenis van de straat, over het huis waar J.H.B.Koekkoek heeft gewoond, over zijn graf en over de schilder zelf.

 

De straat

De straat dateert uit 1898 en heette tot 1922 Asterstraat. Zo staat het ook op de oudste beschikbare foto’s. J.H.B.Koekkoek woonde in de periode 1903-1905 op het huidige nummer 63 (toen 67). In 1922 werd de naam veranderd in Koekkoekstraat om aan te sluiten bij de schildersbuurt. Vanwege de verwarring met de vogelbuurt in Hilversum kreeg de straat in 1948 zijn huidige naam: J.H.B.Koekkoekstraat

Koekkoekstraat 1908 lange zuid-noord deel

1908 lange zuid-noord deel

Koekkoekstraat 1910 korte west-oost deel gezien vanaf het woonhuis van J.H.B.Koekkoek, #63

1910 korte west-oost deel gezien vanaf het woonhuis van J.H.B.Koekkoek, #63

Koekkoekstraat 1915 lange noord-zuid deel

Koekkoekstraat 1915 lange noord-zuid deel

 

Het huis van J.H.B. Koekkoek: # 63

In de jaren 1903/1905 woonde J.H.B. Koekkoek op het huidige nummer 63 (zie foto) in het korte deel van de straat

Het huis van JHB Koekkoek op nummer 63

Het huis is in 1900 gebouwd door architect W. van Blaricum en is nu een Gemeentelijk Monument. J.H.B. Koekkoek woonde ook op de Eikbosserweg 46 en de Herenstraat hoek Veerstraat. Zijn weduwe woonde in 1912 op de Hoge Larenseweg 151.

 

Het graf van J.H.B. Koekkoek

J.H.B.Koekkoek werd in 1912 begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift 12 in Hilversum. Zijn kleine grafsteen van 30 x 30 cm ligt aan gruzelementen. Met enige moeite is zijn naam nog te lezen.  Vermoedelijk liggen er ook twee kinderen in het graf: in 1899 Frederik en 1907 Johannes. Onderdeel van het jubileumjaar is het plaatsen van een nieuwe grafsteen.

Grafsteen JHB Koekkoek Positie grafsteen Hilversum

De gemeente heeft sinds 1977 de zorg over dit historische monument. De plaats van het graf is: 1e klas vak 7, graf 22.  De steen ligt plat op de grond.

 

DE SCHILDER J.H.B.KOEKKOEK

De kunstschilder Johannes Hermanus Barend Koekoek behoort tot de derde van vier generaties schildersfamilie Koekkoek. J.H.B. Koekkoek woonde en werkte o.a. in Amsterdam, Nieuwer-Amstel en Hilversum. Hij was specialist op het gebied van zee- en strandgezichten, aanvankelijk in zorgvuldige en gedetailleerde schilderstrant. Later schilderde hij onder invloed van de Haagse School vlotter en losser ook riviergezichten, scènes uit het vissersleven, landschappen, genretafrelen en een enkel stadsgezicht. Hij was lid van ‘Arti et Amicitiae’ te Amsterdam.  Een typisch voorbeeld van zijn schilderstijl:

Schepen voor de haven van Hoorn JHB Koekkoek

Onderdeel van het jubileumjaar is een openlucht galerie in de straat door in zoveel mogelijk voortuinen een weerbestendige print van een schilderij ten toon te stellen.

Kijk voor meer informatie over de schildersfamilie Koekkoek en voor afbeeldingen van meer dan 70 van zijn schilderijen op de website www.simonis-buunk.nl onder ‘Collectie’ en onder ‘Publicaties’ in de Catalogus De Familie Koekkoek 2003.

 

 

JHB Koekkoekstraat is de schoonste straat van Hilversum

Hilversum - 21 maart 2009

De JHB Koekkoekstraat, de fijnste en schoonste straat om in te wonen!De J.H.B Koekkoekstraat is op zichzelf al een fraai en karakteristiek stukje Hilversum. Die schoonheid kreeg zaterdag - tijdens de landelijke Opschoondag - extra glans. De gemeente beoordeelde deze de straat namelijk tot de 'schoonste van de stad'. De uitverkiezing leverde de dolgelukkige bewoners een straatbarbecue op ter waarde van 250 euro. De cheque werd overhandigd door wethouder Jan Rensen. (Bron: GooienEemlander)
Het poetsen, tuinieren en vegen heeft de straat recht gedaan. Als verdiende winnaars, zullen we binnekort, als de zon weer schijnt allemaal van een gezellige BBQ gaan genieten!

 

Over deze site

Hilversum is een oud dorp met veel leuke straatjes. De J.H.B. Koekkoekstraat is zo'n straat; smal en met veel aparte en mooie huizen. De straat is bijzonder, maar de kinderen in onze straat zijn zo mogelijk nog veel specialer. Deze speciale kinderen verdienen een verrassing; een eigen website over hun straat. Deze site is er voor en door kinderen; jullie bijdragen aan de site zijn dus heel belangrijk.

In onze Nieuws-rubriek kan je alles vinden over onze feesten, onze straat in het nieuws, buurt BBQ's en meer!

Het initiatief voor deze site is in het verleden genomen door Xellens® naar aanleiding van de Nationale Straatspeeldag, die op zaterdag 4 juni 2005 in de Koekkoekstraat is gevierd.

Meewerken aan de Koekkoekstraat-site ?

Dat kan uiteraard! Stuur al je post, tekeningen of ideën naar info@koekkoekstraat.nl of lever het in bij Marian Ellens.

 

 

 

 

Home
De Straat
De Kids
Nieuws
Contact
Links