Koekkoekstraat

Voor de kinderen: feest in de straat

 

Straatspeeldag en feest

Er komt een straatspeeldag in onze straat: eind mei! En wel extra feestelijk. Hieronder lees je wat de plannen zijn. Foto’s kun je vinden door rechts op je scherm te klikken op Straat en op Nieuws.

 

Jouw straat

Een paar kids uit de KoekkoekstraatJouw straat is al heel oud: 115 jaar. Vroeger heette jouw straat Asterstraat. Later kreeg de straat een andere naam: J.H.B.Koekkoek-straat. Jan H.B.Koekkoek is een beroemde schilder. Hij woonde vroeger in jouw straat: op nummer 63.  Hij maakte veel mooie schilderijen, vooral van schepen. Hij is precies 100 jaar geleden dood gegaan. Daarom is dit jaar een ‘jubileum-jaar’. En daar hoort een feestweek bij.

 

Jouw feestweek

Wat gaat er gebeuren in de feestweek?

  • een straatspeeldag voor de kinderen: allerlei leuke spelletjes, een puzzeltocht in de straat en een schilder-wedstrijd
  • een rommelmarkt op de stoep van je huis waar je van alles kunt verkopen en kopen
  • een foto-tentoonstelling van schilderijen van J.H.B.Koekkoek: in elke tuin van de straat komt een foto
  • een nieuwe grafsteen op het graf van J.H.B.Koekkoek, want de oude steen is helemaal kapot

 

 

Verhaal van een bijzonder kind uit de

Koekkoekstraat van 1933 (ingezonden bericht!)

Beste bewoners van de Koekkoekstraat,

Toen ik enige tijd geleden de internetsite van de gemeente Hilversum bezocht, stuitte ik tot mijn verrassing op een foto van de Koekkoekstraat. Ik las, dat de site vooral is van en voor de kinderen uit de straat, dus niet echt voor mensen van mijn leeftijd. Ben n.l. geboren in 1928. De reden voor mijn verhaaltje is, dat ik hier een klein stukje van mijn kinderjaren heb doorgebracht en wel van 1933 tot 1937 op het adres Koekkoekstraat 12. Een periode die ik mij nog heel goed kan herinneren. Er was nog weinig gemotoriseerd verkeer. In de Koekkoekstraat stonden toen nog geen auto's geparkeerd zoals nu. Er was volop gelegenheid om op straat te spelen. Ik leerde er o.a. fietsen. Croste er rond op een z.g. vliegende hollander, dat was een 4-wielig karretje dat je voortbewoog door een stang op en neer te bewegen. Het waren mooie jaren. Ik bezocht toen de Eben Haezerschool aan de Koningstraat. Dat schoolgebouw staat er nu niet meer. Mijn vader was toen als kleermaker werkzaam bij het maatkledingbedrijf "My Valet" aan de Havenstraat. Verder hadden we inkomsten uit het houden van kostgangers, zoals die toen werden genoemd. Het leven was duur en de huren hoog. Het huis was naar ik me kan herinneren tamelijk groot. In januari 1937, dus precies 70 jaar geleden, zijn we naar Markelo verhuisd. Mijn vader, die daar geboren was, wilde weer terug naar die plaats  om daar voor zichzelf een eigen kleermakerij te beginnen. Ben zelf geboren in de Leeghwaterstraat. Toen ik ongeveer 1 jaar was verhuisden we naar een woning op de hoek Vaartweg/Havenstraat. Een foto van dat huis staat nog in het boekje met foto's van oud-Hilversum. Omdat dat huis moest worden afgebroken om plaats te maken voor een woon/winkelcomplex, zijn we naar de Koekkoekstraat verhuisd. Mijn zus is er in 1934 geboren. Woon nu met mijn vrouw al weer jaren in Hengelo. Hilversum en dan met name de Koekkoekstraat vormen echter nog steeds een stukje van mijn jeugdherinneringen. Ik denk er nog steeds met plezier aan terug. De verhuizing onderging ik dan ook met gemengde gevoelens. Misschien is dit verhaal voor de meesten van jullie niet zo interessant. Toch wilde ik het even kwijt, al was het alleen maar om  iets toe te voegen aan de geschiedenis van de Koekkoekstraat, haar bewoners (dus ook de kinderen) die het in al die jaren heeft zien komen en gaan. Ik wens jullie allemaal het beste voor de toekomst. Hoop dat jullie nog veel straatspeeldagen mogen organiseren.                                                                                                 

De vriendelijke groeten van G.J. S. ( voor meer gegevens mail onze redactie) 

 

 

De kids van de Koekkoekstraat  

Er wonen alleen maar bijzondere kinderen in de Koekkoekstraat. Wil je hier wat leuks over jezelf vertellen, over jouw school of zomaar iets wat je hebt meegemaakt, dan kan dat.

Lever je verhaal, tekeningen, foto's in op info@koekkoekstraat.nl. Zet er je naam bij, je huisnummer en je telefoonnummer. De redactie van deze site zal contact met jouw ouders opnemen of zij het goed vinden dat jouw bijdrage op de site komt!

 

 

 

Home
De Straat
De Kids
Nieuws
Contact
Links